sobota, 20 lutego 2010

Szarlotka z antonówek

Dzis jest niedziela trochę smutna bo nie ma słońca ale żeby było przyjemniej upiekę szarlotkę na kruchym ciescie z pachnących antonówek ,które rosły w naszym sadzie bardzo stara odmiana,

Lubie gotować i dogadzać swoim gościom i domownikom.



ciasto kruche:0,5kg mąki ,0,5 kost.masła,0,5szkl.cukru,2łyzki śmietany gęstej,1łyżeczka proszku do pieczenia,cukier waniljowy,zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce pół godziny ,nastepnie podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować na blachę, dodać pachnące jabłka wymieszane z odrobiną cynamonu i cukru ,rozwałkować druga część ciasta kruchego i przykryć jabłkową masę ,pieć w piekarniku 45min/180

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz